I 2023 uddelte fonden kr. 1,2 mio. til 9 ansøgere. Fonden modtog i alt ansøgninger for kr. 9,7 mio. Nedenfor kan du læse om de projekter, som fonden valgt at støtte:
Ansøger: FRAK
Afsluttende projektbeskrivelse

Bevilling: Kr. 90.000
Projektperiode: 2024 – Projektet er afsluttet
Midlerne fra Sct. Stefans Fonden er gået til:
Vi har med midlerne fra Sct. Stefans Fonden kunne købe værktøj til vores træværksted, hvor unge fra Nørrebro kunne prøve kræfter med håndens arbejde og dermed blive „gode til at arbejde‟. Vi har været så heldige at midlerne til værktøj er blevet suppleret op med donationer fra blandt andet Stark som vi køber vores værktøj hos.
Vi har yderligere købt arbejdstøj til de unge så de altid er ordentligt klædt på når de var på arbejde. Der er blandt andet købt sikkerhedssko, arbejdsbukser og tøj til at arbejde udendørs om vinteren.
I forhold til optimering af lokaler er det særligt vigtigt at nævne at særligt de unges opholdsstue har fået en tiltrængt og kærlig hånd. Stuen fungerer som et pauserum for de unge når de er på arbejde, men også et sted hvor de unge får hjælp til at søge fritidsjob, have samtaler med voksne og meget mere.
Det er også blevet til en forgrøning af vores udendørs arealer som så nedslidte, grå og kedelige ud, inden de unge fik bygget plantekasser og gjort området langt grønnere.
Læs om FRAK på deres hjemmeside frak.dk

Ansøger: S/I Fritids Center Ydre Nørrebro
Afsluttende projektbeskrivelse:
Bevilling: Kr. 200.000
Projektperiode: 2024 – Projektet er afsluttet
Midlerne fra Sct. Stefans Fonden er gået til:
Fra kælderrum til professionelt Musikstudie med støtte fra Sct. Stefans Fonden
Musikrummet i Klub N har altid haft en stor plads i huset. Mange børn og unge har brugt rummet til at starte bands og lære om instrumenter, men rummet har haft brug for en genopfriskning.
Da vi startede idéen om at opbygge et musikmiljø, hvor man fik en følelse af professionalisme og inspiration til at skabe noget, blev der hurtigt opsat et princip: Det skal gøres inden for en økonomisk ramme der er holdbar for klubmiljøet (vi skal kunne vedligeholde udstyr o.a. uden at gå konkurs), men samtidig skal kvaliteten være i orden.
Denne balance har været svær men er lykkedes gennem aftaler med leverandører, samarbejde med musikere i lokalmiljøet og inddragelse af børnenes interesser (?). Den sidste del går da også igen i planlægningen af aktiviteterne, såvel som udbygningen af lokalet.
Rummet er blevet renoveret med nyt musikudstyr, tæpper og træpaneler for at kunne dæmpe rumklang o. lign. mens det tilhørende lokale er blevet designet til studiebrug, hvor der laves musik i programmer, og der er mulighed for indspilning.
At køre et musiklokale
Vores første tiltag i rummet var introduktion af musikkørekort. Med dette kort, har børnene adgang til at bruge lokalet uden en voksen tilstede. En pædagog viser børnene rundt i musiklokalet og introducerer dem for al udstyr, og gennemgår de enkelte dele ift. hvordan det skal behandles. Hvordan slukker man egentlig for en forstærker? Hvordan lægger man kabler sammen? Hvad skal man huske inden man forlader lokalet?
Når børnene har deltaget i det lille kursus, får de fuld adgang til musiklokalet uden en voksen. Der er da altid en voksen i nærheden af lokalet, hvis de skulle få brug for hjælp. Tilbuddet bliver ivrigt brugt af ca. 60 børn og unge, som har været gennem kurset og fået deres musikkørekort. Men selvom mange af vores brugere er selvkørende i lokalet, sørger vi for stadig at facilitere aktiviteter til de børn og unge, der ønsker at videreudvikle deres evner inden for musikken.
Rummet bliver nu aktivt brugt af børn og unge fra alle årgange. Hver især har de mange forskellige interesser og bruger rummet meget forskelligt. De yngre fra 4. og 5. klasse bruger lokalet dagligt til at spille i bands, øve instrumenter med de voksne eller lave beats og elektronisk musik i studiet.
De større årgange 7-9. klasse, bruger ofte lokalet til at indspille rap musik med pædagogerne, hvor de medbringer deres egne selvskrevne tekster. Samtidig sidder deres venner ofte i sofaerne i musiklokalet og lytter med og hygger.
Aktiviteter med plads til udvikling
Hver tirsdag tilbyder vi musikundervisning med Rune, en samarbejdspartner, om onsdagen har vi introduktion til musikkørekort og DJ-undervisning og om torsdagen er det muligt at spille i band og lave beats. Alle disse aktiviteter er voksenstyrede, men så vidt muligt ønsker vi at fastholde mulighed for at kunne være i lokalet uden voksne, så de har mulighed for at afprøve lokalets muligheder i fred og ro.
Det har været et turbulent år, med udsættelser af lokalet pga. oversvømmelser o.a. Dette har gjort, at vi hele tiden har måtte tænke ud af boksen for at komme frem til den bedste løsning for vores børn og unge. Selvom vi har været nødt til at genbesøge vores målsætning for projektet, føler vi at vi er nået i mål. Vi kan tilbyde børn og unge et funktionelt rum, der byder på mange forskellige aktiviteter til forskellige aldersgrupper. Der er plads til at videreudvikle på rummet, men fundamentet er lagt og de musikalske muligheder for bydelens børn og unge.
Læs om S/I Fritids Center Ydre Nørrebro på deres hjemmeside klub-n.dk
Ansøger: Mødrehjælpens lokalforening på Nørrebro
Afsluttende projektbeskrivelse:

Bevilling kr. 27.500
Projektperiode: 2024 – Projektet er afsluttet
Midlerne fra Sct. Stefans Fonden er gået til:
Alle børn skal have en skoletaske ved skolestart
Mødrehjælpen Nørrebro har en ambition om at hjælpe til med at børn der vokser op i fattigdom på Nørrebro kan få lov at starte deres skolegang med en fin skoletaske.
Det fik vi lov til takket være donationen fra Sct. Stefans Fonden.
Vi købte 35 skoletasker med penalhus (trefløjet) for 30.000 kr.
Målepunkt 1: Alle skoletasker blev udleveret. Men kun 10 via skolen. Alle skoletasker blev udleveret til familier med store økonomiske udfordringer.
Målepunkt 2: 5 familier har fået udleveret gavekort til vores butik
Målepunkt 3: 5 familier blev optaget på vores aktivitetsliste
Andre læringspunkter:
Vi valgte, at skoletaskerne kunne hentes i hele butikkens åbningstid. Det betød, at mange frivillige udleverede skoletaskerne og fik den store oplevelse at se barnets og forældrenes store glæde. Det har været en meget motiverede for de frivillige.
Vi var for sent ude. Og vi havde ikke fundet de rigtige samarbejdspartnere. Skole og SFO har ikke så stort et kendskab til familierne. Børnene kommer fra mange forskellige institutioner, så der er ikke tætte forbindelser med alle institutionerne. I næste projektperiode vil vi derfor samarbejde med institutionerne.
Læs om Mødrehjælpens lokalforening på Nørrebro på deres hjemmeside Mødrehjælpen Nørrebro
Ansøger: Crossover
Afsluttende projektbeskrivelse:

Bevilling: Kr. 150.000
Projektperiode: 2024 – Projektet er afsluttet
Midlerne fra Sct. Stefans Fonden er gået til:
1. Kort projektbeskrivelse
Crossover Street Basketball Liga blev etableret for at skabe et inkluderende og organiseret street basketball-tilbud for børn og unge på Nørrebro. Formålet med projektet var at styrke fællesskabet gennem sport og samtidig inkludere unge fra forskellige områder på Nørrebro, især dem uden tilknytning til foreningslivet.
Gennem street basketball har vi arbejdet med inklusion, sociale færdigheder og forebyggelse af kriminalitet.
Crossover har engageret unge rollemodeller (15-25 år) til at træne og mentorere de yngre deltagere (10-18 år). Der er afholdt turneringer, træningsforløb og sociale events, som har skabt et stærkt netværk blandt deltagerne.
2. Projektets resultater
- Etablering af en fast Street Basketball Liga med regelmæssige træning og kampe
- Uddannelse af 10 rollemodeller, som har fået kompetencer i træning, konflikthåndtering og mentorarbejde
- Over 150 børn og unge har deltaget aktivt i projektet
Bidraget fra Sct. Stefans Fonden er primært anvendt til:
- Indkøb af udstyr og materialer til træning og events
- Afholdelse af stævner og events
- Forplejning m.m.
3. Evaluering og erfaringer
Projektet har vist, at street basketball fungerer som et stærkt redskab til at engagere børn og unge i et trygt miljø. Rollemodellerne har haft stor betydning for fastholdelsen af deltagerne, og flere af dem har fået fritidsjobs gennem samarbejdet med kommunale aktører.
En udfordring har været at fastholde ældre teenagere, hvilket vi vil arbejde videre med gennem endnu mere målrettede mentorprogrammer.
4. Konklusion og fremtidsperspektiv
Projektet har været en succes med stor opbakning fra deltagere, rollemodeller og samarbejdspartnere. Vi ser frem til at videreføre Street Basketball Ligaen og arbejde videre med at skabe endnu flere muligheder for unge gennem sport og fællesskab i flere bydele i København.
Læs om Crossover på deres hjemmeside crossoverdk.dk
Ansøger: Danske Hospitalsklovne
Afsluttende projektbeskrivelse:

Bevilling: Kr. 100.000
Projektperiode: 2024 – Projektet er afsluttet
Midlerne fra Sct. Stefans Fonden er gået til:
Danske Hospitalsklovne er taknemmelige for at have modtaget Sct. Stefans Fondens støtte til vores arbejde på Bispebjerg Hospital i 2024.
Sct. Stefans Fondens donation har spillet en betydelig rolle i at fastholde Danske Hospitalsklovnes indsats på afdelingen for spiseforstyrrelser, hvor 4 hospitalsklovne to gange ugentlig besøger de indlagte børn og unge.
Efter indledende samtale med personale og forældre går hospitalsklovnene rundt til værelserne, banker på og spørger om de må komme ind. Der er ingen fast skabelon for hvordan besøget skal foregå og interaktionen mellem hospitalsklovn, barn og forældre er defineret ud fra hospitalsklovnenes fornemmelse for barnets behov og humør – det kan være et minuts hej, jeg vil gerne ønske dig en god dag. Eller, jeg vil gerne puste lidt sæbebobler og her vil du have den her glaskugle.
Det handler om at tilbyde lidt kærlighed, lidt håb, lidt magi, lidt lethed, og måske, åbne op for mere – så kan et minut blive til ti eller tyve minutter, til snak, sang eller leg, hvor der ellers ikke virkede til at være energi. Hospitalsklovnene forsøger at hjælpe afsnittets børn og unge med at skabe forbindelse, hjælpe dem med at se hinanden og se verden i stedet for at se deres egen sygdom, at skabe nok rum til at håbet om at ønsker og drømme en dag kan leves.
For at sikre, at hospitalsklovnene kan imødekomme arbejdets høje faglige krav, er de alle professionelt uddannede, efteruddannede og lønnede. Det er med til at sikre det kompetenceniveau og de unikke færdigheder, der gør deres tilstedeværelse værdsat og efterspurgt i sundhedsvæsenet. For at finansiere dette har vi brug for støtte fra fonde som Sct. Stefans fonden, hvorfor vi er enormt taknemmelige for fondens generøse bidrag til vores indsats.
Læs om Danske Hospitalsklovne på deres hjemmeside danskehospitalsklovne.dk
Ansøger: Rapolitics
Ansøger: Rapolitics
Læs om Rapolitics på deres hjemmeside rapolitics.dk
Bevilling: Kr. 200.000
Projektperiode: 2025

Tag din rap til næste niveau med Rapskolen
Rapskolen er bl.a. støttet af Sct. Stefan Fonden. Med midlerne fra Sct. Stefans Fonden vil vi gribe det spirende engagement, der opstår blandt unge til vores rap-workshops på skoler og uddannelsessteder i København. Rapskolen agerer derfor blandt andet som en håndsrækning til de elever, der får blod på tanden, når vores coaches er ude hos dem i klasselokalerne. Desuden er det vigtigt for os, at tilbuddet er uden brugerbetaling, så vi ikke ekskluderer dem med færrest midler.
Københavns nye rapskole er et gratis tilbud til unge mellem 16-23 år, der ønsker at udvikle deres musikalske og kreative evner. Her har de muligheden for at arbejde med tekstskrivning, rytme, performance og indspilning i professionelle lydstudier – alt sammen under vejledning af erfarne undervisere og gæsteartister fra branchen.
For mange unge er musik en stærk udtryksform, og rapskolen giver dem redskaberne til at styrke deres selvtillid, udtrykke sig kreativt og stå stærkere på en scene. Gennem fællesskab og sparring lærer deltagerne ikke kun at mestre rap og performance, men også vigtige kompetencer inden for kommunikation, selvdisciplin og samarbejde.
De lærer også at forholde sig kritisk til samfundet omkring dem. Vi hæver samfundsbevidstheden i de unge igennem de tekster de skriver.
Tilbuddet er relevant for både begyndere og øvede og kan fungere som et værdifuldt supplement til unge med interesse for musik, kunstnerisk udvikling eller kulturel selvudfoldelse. Rapskolen afholdes på Union, Nørrebro hver mandag og tirsdag kl. 17.00-21.00.
For lærere og institutioner, der arbejder med unge, er rapskolen en oplagt mulighed for at støtte talentudvikling, styrke unges engagement i kreative fællesskaber og give dem adgang til professionelle rammer for deres musikalske udvikling.
Ansøger: HjerteRum
Læs om HjerteRum på deres hjemmeside hjerterum.dk
Bevilling: Kr. 200.000
Projektperiode: 2024

Fællesskaber for unge kvinder
HjerteRum er en forening med særligt socialt formål, der tilbyder fællesskaber for piger i alderen 13-23 år.
Aktiviteterne er pigerne selv med til at bestemme, når vi holder vores månedlige planlægningsmøde med fællesspisning, hvor rammerne sættes ud fra en blanding af sociale, kulturelle, fysiske og kreative aktiviteter og projekter, ligesom der mulighed for at få hjælp til lektier, ansøgninger og lignende.

HjerteRum kan med støtten fra Sct. Stefans Fonden fortsætter vores arbejde med at tilbyde piger og unge kvinder et sted, hvor de kan finde relationer, fællesskab og voksenkontakt. Formålet med de præsenterede aktiviteter er at tilbyde vores medlemmer en bred vifte af tilbud, som de kan deltage i, og som de oftest heller ikke ville prøve andre steder, da meget af deres hverdag foregår i hjemmet eller i det lokale boligområde.
Vores aktiviteter foregår i samarbejde med lokale aktører på Nørrebro, bl.a. fra vores lokaler i Lundtoftegade, hvor vi samarbejder med både kommunale og private; såsom FRAK og Nørrebrobyggerne, og støtten fra Sct. Stefans Fonden har ligeledes åbnet op for et samarbejde med Klub N i Skodsborggade, hvor vi nu kan tilbyde flere åbningsdage.
Et trygt og sikkert fællesskab
HjerteRum er et trygt og sikkert fællesskab, hvor pigerne kan få råd og vejledning samt tale om ting, de måske ikke kan tale om derhjemme. Herigennem giver vi pigerne nye perspektiver på ungelivet, og muligheder indenfor uddannelse, karriere, familieliv osv. og giver dem samtidig værktøjerne og ressourcerne til at bryde mønstre, stille krav, sætte ambitiøse mål og gennemføre dem.
FN’s Verdensmål nr. 5
I HjerteRum arbejder vi efter FN’s Verdensmål nr. 5, der har fokus på at opnå ligestilling mellem kønnene og styrke kvinder og pigers rettigheder og muligheder. Gennem vores pædagogiske metode, hvor pigerne selv planlægger og skaber fællesskabets aktiviteter, opbygger vi deres selvtillid, troen på egne evner og deres unikke værdi. Det er essentielle faktorer for at mestre voksenlivet, og nødvendige for, at pigerne på sigt kan skabe muligheder for sig selv og styrke andre kvinder med at gøre det samme.
Ansøger: Foreningen Fisken
Læs om Foreningen Fisken på deres hjemmeside fisken.org
Bevilling: Kr. 112.000
Projektperiode: 2024

Projekt ”En del af fællesskabet”
At føle sig som en fuldgyldig del af samfundet er afgørende for ens identitet og tilhørsforhold. Når ens rettigheder er færre, og fremtidsudsigterne mere usikre end andres, opstår følelsen af mindreværd og anderledeshed. Det er virkeligheden for mange unge, som står uden dansk statsborgerskab eller permanent opholdstilladelse til trods for at være født og opvokset i Danmark. I dag har kun 48 % af efterkommere under 18 år dansk statsborgerskab. Det er den laveste andel siden 2000.
For den enkelte har manglende statsborgerskab eller permanente opholdstilladelse stor betydning på både juridisk og personlig plan. Uden den retlige status har de unge færre juridiske rettigheder end deres jævnaldrende. Det betyder blandt andet, at de ikke kan stemme ved folketingsvalg, ikke har fri bevægelighed i Europa og ikke har samme adgang til jobs.
Personligt kan de unge føle, at de ikke hører til og accepteres på lige fod med deres etnisk danske venner ligesom mange oplever usikkerhed og stress i forhold til deres fremtidsmuligheder. Mange unge ønsker sig derfor brændende at få permanent ophold eller statsborgerskab, så de kan få adgang til de samme borgerrettigheder som deres jævnaldrende.
Rådgivning og vejledning
Med støtte fra Sct. Stefans Fonden kan Foreningen FISKEN tilbyde gratis rådgivning til unge og vejlede om processer og lovkrav i forbindelse med ansøgning om statsborgerskab og permanent opholdstilladelse. I FISKENs rådgivning modtager unge individuel vejledning af en uddannet socialrådgiver, som tager udgangspunkt i den enkelte unges situation og behov. Her får den unge hjælp til at forstå og skabe overblik over sin sag og får klarlagt sagsrelevante betingelser, deadlines og procedurer.
FISKENs rådgivning bistår de unge med at opnå samme juridiske rettigheder og muligheder som deres jævnaldrende og bidrager derved til at styrke de unges identitet og tilhørsforhold til samfundet.
Ansøger: KFUM-Spejderne Borggruppen
Læs om KFUM-Spejderne Borggruppen på deres hjemmeside borggruppen.dk
Bevilling: Kr. 125.000
Projektperiode: 2024
Fuld fart på Borggruppen – Byspejderne på Nørrebro
2024 så ud til at blive et lidt trængt år for Borggruppen, bl.a. da gruppens klublokaler blev opsagt, men midler fra Sct. Stefans Fonden har givet spejderne mulighed for at komme på flere ture, som er lidt udover det sædvanlige.
Ture til Kernehuset ved Ganløse Skov
Sct. Stefans Fonden støtter, at spejderne ganske gratis kan komme på endnu flere ture til Kernehuset, som er Borggruppens hytte ved Ganløse skov.
Kernehuset fungerer i 2024 som omdrejningspunktet og tilhørsstedet for alle spejdere. Som noget helt særligt skal spejderne – store som små – holde spejderjul i Kernehuset. Men da huset er for småt til alle, sover ’Troppen’ (de 13 – 18-årige spejdere) i telt og julefesten foregår også i telt.
Vandretur i Østrig
Sct. Stefans Fonden støtter, at de yngste spejdere kan komme på en spejderlejr til sommer og giver et flot tilskud til, at ’Troppen’ og ’Klanen’ (spejdere over 18 år) kommer på en vandretur i Østrig. Spejderne står selv for at planlægge hele turen og sammen tjene penge, så egenbetaling holdes nede. Borggruppens spejdere har tradition for at hjælpe til ved diverse events i byen, men en tur til udlandet er dyr, og Sct. Stefans Fonden støtter transport og forplejning på turen. Sct. Stefans Fonden støtter også diverse træningsture, så spejderne er klar til de østrigske bjerge.
Uddannelse til frivillige ledere
Fonden støtter at Borgruppens seje frivillige ledere kan komme på uddannelse i at blive endnu sejere, mere kreative og gode rollemodeller for de mange børn og unge de laver aktiviteter for hver uge året rundt.
Udstyr m.m.
Sidst men ikke mindst støtter Sct. Stefans Fonden diverse udstyr og gear, som gør spejderlivet sjovere.
Fakta om Borggruppen
Borggruppen er en KFUM-spejdergruppe, der holder til i Sct. Johannesgården (bag Sct. Johannes Kirke, Blegdamsvej 1 B). Som byspejdere bruger vi Københavns udendørsfaciliteter til at skabe spejderarbejde ud over det sædvanlige.