2023

I 2023 uddelte fonden kr. 1,2 mio. til 9 ansøgere. Fonden modtog i alt ansøgninger for kr. 9,7 mio. Nedenfor kan du læse om de projekter, som fonden valgt at støtte:

Ansøger: HjerteRum

Læs om HjerteRum på deres hjemmeside hjerterum.dk

Bevilling: Kr. 200.000

Projektperiode: 2024

Fællesskaber for unge kvinder

HjerteRum er en forening med særligt socialt formål, der tilbyder fællesskaber for piger i alderen 13-23 år.

Aktiviteterne er pigerne selv med til at bestemme, når vi holder vores månedlige planlægningsmøde med fællesspisning, hvor rammerne sættes ud fra en blanding af sociale, kulturelle, fysiske og kreative aktiviteter og projekter, ligesom der mulighed for at få hjælp til lektier, ansøgninger og lignende.

HjerteRum kan med støtten fra Sct. Stefans Fonden fortsætter vores arbejde med at tilbyde piger og unge kvinder et sted, hvor de kan finde relationer, fællesskab og voksenkontakt. Formålet med de præsenterede aktiviteter er at tilbyde vores medlemmer en bred vifte af tilbud, som de kan deltage i, og som de oftest heller ikke ville prøve andre steder, da meget af deres hverdag foregår i hjemmet eller i det lokale boligområde.

Vores aktiviteter foregår i samarbejde med lokale aktører på Nørrebro, bl.a. fra vores lokaler i Lundtoftegade, hvor vi samarbejder med både kommunale og private; såsom FRAK og Nørrebrobyggerne, og støtten fra Sct. Stefans Fonden har ligeledes åbnet op for et samarbejde med Klub N i Skodsborggade, hvor vi nu kan tilbyde flere åbningsdage.

Et trygt og sikkert fællesskab

HjerteRum er et trygt og sikkert fællesskab, hvor pigerne kan få råd og vejledning samt tale om ting, de måske ikke kan tale om derhjemme. Herigennem giver vi pigerne nye perspektiver på ungelivet, og muligheder indenfor uddannelse, karriere, familieliv osv. og giver dem samtidig værktøjerne og ressourcerne til at bryde mønstre, stille krav, sætte ambitiøse mål og gennemføre dem.

FN’s Verdensmål nr. 5

I HjerteRum arbejder vi efter FN’s Verdensmål nr. 5, der har fokus på at opnå ligestilling mellem kønnene og styrke kvinder og pigers rettigheder og muligheder. Gennem vores pædagogiske metode, hvor pigerne selv planlægger og skaber fællesskabets aktiviteter, opbygger vi deres selvtillid, troen på egne evner og deres unikke værdi. Det er essentielle faktorer for at mestre voksenlivet, og nødvendige for, at pigerne på sigt kan skabe muligheder for sig selv og styrke andre kvinder med at gøre det samme.

Ansøger: Mødrehjælpens lokalforening på Nørrebro

Læs om Mødrehjælpens lokalforening på Nørrebro på deres hjemmeside Mødrehjælpen Nørrebro

Bevilling: Kr. 27.500

Projektperiode: 2024

Alle børn skal have en skoletaske ved skolestart

Mødrehjælpen Nørrebro er en 18 år gammel lokalforening. VI har som overordnet vision at arbejde med de mest udsatte familier i vores lokalområde, som vi tilbyder aktiviteter for hele familien, gavekort til butikken og økonomisk hjælp i udvalgte situationer.

Projektet, som vi med stor glæde har modtaget støtte til af Sct. Stefans Fonden, ligger i tråd med vores vision og er et samarbejdsprojekt med Nørrebro Park Skole om hjælp til 1. skoledag.

Alle børn glæder sig til 1. skoledag. Det hænger uløseligt sammen med at møde 1. dag at have en ny skoletaske og et tre-fløjet pennalhus – ligesom alle de andre. Desværre er der flere og flere børn, der ikke kan få den oplevelse, pga. forældrenes manglende indkomstgrundlag.

Formålet er dels at også børn af økonomisk udfordrede forældre starter deres skoleliv med en fin skoletaske på ryggen, dels af vi kommer i kontakt med disse familier med henblik på efterfølgende samarbejde.

Samarbejde med Nørrebro Parkskole

Vi har indgået samarbejde med sundhedsplejerske og leder af fritidsordningen (FO) ved Nørrebro Parkskole. Skolen optager en række elever fra økonomisk belastede familier på Nørrebro. Skolestart er fremrykket til 1. maj for at lave en blidere overgang fra børnehave til skole, derfor har FO-lederen en kernefunktion. Sundhedsplejerske og lederen af FO skal sammen ved indledende samtaler med forældrene udvælge de børnefamilier, hvor en skoletaske kunne være en hjælp.

Sammen med skoletasken får de udleveret et postkort fra Mødrehjælpen, hvor vores butik og aktiviteter er beskrevet. Såfremt forældrene ønsker det, vil sundhedsplejersken følge dem til butikken, hvor formand eller næstformand i bestyrelsen vil modtage dem. Vi har erfaring for, at første møde er afgørende for relationsdannelse og trygheden i efterfølgende kontakter.

For at kunne hjælpe så mange børn som muligt, har vi fået lavet en aftale med Neye Trianglen om en rabatordning.

Ansøger: S/I Fritids Center Ydre Nørrebro

Læs om S/I Fritids Center Ydre Nørrebro på deres hjemmeside klub-n.dk

Bevilling: Kr. 200.000

Projektperiode: 2024

Lige adgang til musik for Nørrebros børn og unge

Klub N – Fritidsklub & Ungeværk på Nørrebro har fået støtte fra Sct. Stefans Fonden til projektet ’M.U.S.I.K. – Musikalitet, udvikling, succesoplevelser, individuelt og kollektivt’. Projektets formål er at skabe et tidssvarende og alsidigt musikspace i klubben, så flere af Nørrebros børn og unge kan mødes om at prøve kræfter med mulighederne inden for musik og lyd. Rummet skal favne alt fra instrumentundervisning, sammenspil og DJ’ing til indspilninger, tekstskrivning og podcast-produktioner.

Åbne for musikkens verden

”Støtten fra Sct. Stefans Fonden gør underværker, fordi den gør det muligt for os at åbne musikkens verden for de mange og imødekomme den solide efterspørgsel på musik, som vi dagligt møder fra børn og unge på Nørrebro. Med støtten kan vi etablere de rammer som de fortjener med udstyr og akustik der virker” siger Nikolaj Friis-Farsøe, daglig leder i Klub N.

Hvem kan få glæde af tilbuddet?

I Klub N, som har ca. 350 medlemmer, betragter man musik som et bindeled mellem de unge og lokalet skal derfor også være et mødested og et rekreativt rum, hvor de kan fordybe sig sammen, men også koble af fra en ofte tempofyldt hverdag.

Fritidsklubben skrev blandt andet i deres ansøgning: ”Regelmæssige musiske aktiviteter har en række dokumenterbare positive effekter på hjernen, humør, indlæring og inklusion. Vi ønsker at give mulighed for at børn og unge kan udtrykke sig selv gennem musikken og lyrikken. Musik kan hjælpe med at bearbejde følelser på en anderledes måde, og vi ønsker at skabe plads til at kunne give alle børn og unge mulighed for at processere deres følelser i et miljø, hvor man trygt kan eksperimentere og ’stille sig frem’”.

Samarbejde på tværs

Udarbejdelsen af lokalet og selve forankringen af projektet står på skuldrene af klubbens musikteam, som supplerer hinanden med forskellige baggrunde inden for musikken. Teamet vil med lokalet som musikalsk ’legeplads’ og ’rugekasse’ facilitere undervisning og sammenspil samt forskellige forløb og deltagelsesmuligheder både i og uden for klubben. Projektet vil altså også skabe dønninger ud over klubbens mure gennem samarbejder med andre lokale aktører som Boombox Academy, Turning Tables og Kultur og Fritid N.

Istandsættelse og igangsættelse

Musiklokalet er blevet malet i samarbejde med FRAK og sideløbende med at lokalet gøres færdigt i foråret 2024, er der igangsat instrumentundervisning i klubben. Når lokalet står klar, vil det første forløb med musikkørekort løbe af stablen, hvor børnene og de unge kan lære at betjene udstyret, så de også kan øve selvstændigt i lokalet og få medejerskab på det. Herefter bliver der fokus på sammenspil og små produktioner, mens der arbejdes hen i mod de første optrædener.

Ansøger: Foreningen Fisken

Læs om Foreningen Fisken på deres hjemmeside fisken.org

Bevilling: Kr. 112.000

Projektperiode: 2024

Projekt ”En del af fællesskabet”

At føle sig som en fuldgyldig del af samfundet er afgørende for ens identitet og tilhørsforhold. Når ens rettigheder er færre, og fremtidsudsigterne mere usikre end andres, opstår følelsen af mindreværd og anderledeshed. Det er virkeligheden for mange unge, som står uden dansk statsborgerskab eller permanent opholdstilladelse til trods for at være født og opvokset i Danmark. I dag har kun 48 % af efterkommere under 18 år dansk statsborgerskab. Det er den laveste andel siden 2000.

For den enkelte har manglende statsborgerskab eller permanente opholdstilladelse stor betydning på både juridisk og personlig plan. Uden den retlige status har de unge færre juridiske rettigheder end deres jævnaldrende. Det betyder blandt andet, at de ikke kan stemme ved folketingsvalg, ikke har fri bevægelighed i Europa og ikke har samme adgang til jobs.

Personligt kan de unge føle, at de ikke hører til og accepteres på lige fod med deres etnisk danske venner ligesom mange oplever usikkerhed og stress i forhold til deres fremtidsmuligheder. Mange unge ønsker sig derfor brændende at få permanent ophold eller statsborgerskab, så de kan få adgang til de samme borgerrettigheder som deres jævnaldrende.

Rådgivning og vejledning

Med støtte fra Sct. Stefans Fonden kan Foreningen FISKEN tilbyde gratis rådgivning til unge og vejlede om processer og lovkrav i forbindelse med ansøgning om statsborgerskab og permanent opholdstilladelse. I FISKENs rådgivning modtager unge individuel vejledning af en uddannet socialrådgiver, som tager udgangspunkt i den enkelte unges situation og behov. Her får den unge hjælp til at forstå og skabe overblik over sin sag og får klarlagt sagsrelevante betingelser, deadlines og procedurer.

FISKENs rådgivning bistår de unge med at opnå samme juridiske rettigheder og muligheder som deres jævnaldrende og bidrager derved til at styrke de unges identitet og tilhørsforhold til samfundet.

Ansøger: Danske Hospitalsklovne

Læs om Danske Hospitalsklovne på deres hjemmeside danskehospitalsklovne.dk

Bevilling: Kr. 100.000

Projektperiode: 2024

Hospitalsklovne på Bispebjerg Hospital

Danske Hospitalsklovne har været til stede på Bispebjerg dags- og døgnafsnit for spiseforstyrrelser siden 2017 som en del af vores landsdækkende program i børne- og ungdomspsykiatrien. Formålet med indsatsen er at skabe livsglæde og livsmod for børn og unge ved at invitere dem med ind i en verden af fantasi, poesi og fortryllelse.

Med støtten fra Sct. Stefans Fonden kan Danske Hospitalsklovne fastholde og udvikle indsatsen på Bispebjerg dags- og døgnafsnit for spiseforstyrrelser i 2024.

De 4 hospitalsklovne tilknyttet indsatsen på Bispebjerg Hospital – Poco, Olivia, Bella Bindestreg og Basta – vil i løbet af 2024 have faste ugentlige besøg på både dagsafsnittet og døgnafsnittet for spiseforstyrrelser på Bispebjerg Hospital. Med en kuffert fuld af faglighed formår de uddannede hospitalsklovne at mærke, hvad der er behov for, og kan skabe små sprækker af lys, når virkeligheden er grå.

Hospitalsklovne skaber frirum

I en hverdag, hvor diagnosticering, krav og behandling er i centrum, tilbyder hospitalsklovnen nærvær, kreativitet og følgeskab for de unge og er samtidig en farverig medspiller for fagpersonalet. På den måde skaber hospitalsklovnen et frirum, hvor den unge ses som et helt menneske med drømme, håb, erfaringer og kompetencer. Og netop håb og drømme er der rigtig meget brug for i børne- og ungdomspsykiatrien. Antallet af børn og unge med kontakt til børne- og ungdomspsykiatrien er steget med 50 % de sidste 10 år.

Ansøger: FRAK

Læs om FRAK på deres hjemmeside: frak.dk

Bevilling: Kr. 90.000

Projektperiode: 2024

FRAK – Pænere arbejdsmiljø, arbejdstøj og værktøj til oplæring af byens unge

I FRAK gør vi hvert over 200 unge i alderen 13-17 år fra hele København “gode til at arbejde”, de unge kommer på bygge-, maler- og gartneropgaver, er med til at holde byen ren, hjælpe festivaler og så laver vi vores egen Ukrudt Brus, som de unge selv står for at sanke, juice, fylde på flaske og levere med voksne omkring dem. Det tager hårdt, når 200 unge skal dele arbejdstøj, sko og værktøj, hvorfor vi søger midler til at forny nogle af disse samt købe ting, der holder bedre. Derudover drømmer vi om at gøre rammerne endnu flottere og dermed også give et bedre arbejdsmiljø til de unge.

Pengene fra Sct. Stefans Fonden vil vi bruge på arbejdstøj, så de unge er klædt godt på til alle slags opgaver i slags vejr. Derudover vil vi gerne optimere vores fysiske rammer, herunder reparere vores minibus, gør arbejdsmiljøet i Lundtoftegade endnu bedre samt øge vores værktøjskapacitet, så vi kan have endnu flere unge i gang ad gangen.

Ansøger: KFUM-Spejderne Borggruppen

Læs om KFUM-Spejderne Borggruppen på deres hjemmeside borggruppen.dk

Bevilling: Kr. 125.000

Projektperiode: 2024

Fuld fart på Borggruppen – Byspejderne på Nørrebro

2024 så ud til at blive et lidt trængt år for Borggruppen, bl.a. da gruppens klublokaler blev opsagt, men midler fra Sct. Stefans Fonden har givet spejderne mulighed for at komme på flere ture, som er lidt udover det sædvanlige.

Ture til Kernehuset ved Ganløse Skov

Sct. Stefans Fonden støtter, at spejderne ganske gratis kan komme på endnu flere ture til Kernehuset, som er Borggruppens hytte ved Ganløse skov.

Kernehuset fungerer i 2024 som omdrejningspunktet og tilhørsstedet for alle spejdere. Som noget helt særligt skal spejderne – store som små – holde spejderjul i Kernehuset. Men da huset er for småt til alle, sover ’Troppen’ (de 13 – 18-årige spejdere) i telt og julefesten foregår også i telt.

Vandretur i Østrig

Sct. Stefans Fonden støtter, at de yngste spejdere kan komme på en spejderlejr til sommer og giver et flot tilskud til, at ’Troppen’ og ’Klanen’ (spejdere over 18 år) kommer på en vandretur i Østrig. Spejderne står selv for at planlægge hele turen og sammen tjene penge, så egenbetaling holdes nede. Borggruppens spejdere har tradition for at hjælpe til ved diverse events i byen, men en tur til udlandet er dyr, og Sct. Stefans Fonden støtter transport og forplejning på turen. Sct. Stefans Fonden støtter også diverse træningsture, så spejderne er klar til de østrigske bjerge.

Uddannelse til frivillige ledere

Fonden støtter at Borgruppens seje frivillige ledere kan komme på uddannelse i at blive endnu sejere, mere kreative og gode rollemodeller for de mange børn og unge de laver aktiviteter for hver uge året rundt.

Udstyr m.m.

Sidst men ikke mindst støtter Sct. Stefans Fonden diverse udstyr og gear, som gør spejderlivet sjovere.

Fakta om Borggruppen

Borggruppen er en KFUM-spejdergruppe, der holder til i Sct. Johannesgården (bag Sct. Johannes Kirke, Blegdamsvej 1 B). Som byspejdere bruger vi Københavns udendørsfaciliteter til at skabe spejderarbejde ud over det sædvanlige.

Ansøger: Crossover

Læs om Crossover på deres hjemmeside: crossoverdk.dk

Bevilling: Kr. 150.000

Projektperiode: 2024